Konuşma, İzleme ve Duygu Analizi Nedir?

Konuşma, İzleme ve Duygu Analizi Nedir?

Türkçe  karşılık olarak ‘izlemek’ diyebileceğimiz monitoring; bir marka hakkında konuşulanları dinlemek, takip etmek, izlemek; bunları analiz ve rapor haline getirmek anlamına geliyor. Konuşma, izleme ve duygu analizi ile marka ya da şirket hakkında yapılan yorumları sosyal medya üzerinden takip ederek hedef kitlenin hangi sosyal medyayı daha çok kullandığını görürüz.

Kısa sürede oluşturulan takiple sosyal medya üzerinden markanın ya da şirketin yaptığı kampanyanın ne kadar tuttuğunu anlayabiliriz. Böylece markanın gideceği yola karar verme sürecini de kısaltmış oluruz. Hem sosyal medya sayesinde daha çok kesime ulaşıp hem de bunu bu kadar sürede yapabilmek markanın gidişatı için oldukça olumlu sonuçlar doğurabilir.

Konuşma, izleme ve duygu analizinde ilk adım olarak markayla ilgili anahtar kelimeler çıkarılır. Anahtar kelimeler markanın adı, kişi ismi, ürün ismi ya da rakip firmanın ismi olabilir. Bu anahtar kelimelere tanımlamalar yapılır. Bu tanımlamalarla sosyal medyada kullanılan anahtar kelimeler ve eş anlamlı kelimeler yakalanır. Böylece marka hakkında hangi sosyal medyada ne kadar anahtar kelime girildiği bulunur.

Sosyal medyada bu sonuçlar analiz, anlamlandırma yaparak; duygu analizi, etiket ve kategori gibi süreçlerden geçirilir. Yapılan 7-24 izlemelerle online olarak takip edilerek raporlama yapılır. Marka günlük istiyorsa günlük, aylık istiyorsa aylık veya yıllık istiyorsa yıllık olacak şekilde sonuçlar raporlanır ve markaya gönderilir. Yapılan online takip ve bu anlık analizlerle markanın gidişatı, olası kriz durumu öngörülür.