Y ve Z Kuşağı Nasıl Satın Alıyor?

Y ve Z Kuşağı Nasıl Satın Alıyor?

Pazarlama sektörü geleceğin satın alma kararını verecek nesilleri  Y kuşağı ve Z kuşağı olarak kategorize ediyor. Onları tanımak, dillerini konuşmak ve iletişim kurmak önemli…

Geleceğin satın alma gücünü elinde tutacak olan Y kuşağı ve Z kuşağı ne yer, ne içer, satın alırken nasıl karar verir yakından bakalım.

1980-99 yılları arası doğmuş olanlar Y kuşağı olarak kabul ediliyor. 2020 yılı itibariyle harcama gücünün büyük bölümü Y kuşağının eline geçmiş olacak. Dünya nüfusunun yüzde 25’i, Türkiye nüfusunu ise yüzde 35’i Y kuşağı…

-Yüzde 95’i akıllı telefon kullanır ve internette yaşar, sen de orada ol.

-Y kuşağı çabuk sıkılır, alışveriş bir sosyal aktivitedir ve eğlenceli olmalıdır.

-Sosyal medya, web siteleri, arama motorları satın alma kararını etkiler ama ağzınla kuş tutsan arkadaşının onaylamadığı bir markayı satamazsın. Bu da demek oluyor ki fire verme hepsini ikna etmeye çalış.

-Her söylediğine inandıramazsın, teknoloji ve bilgiye hakimdir, sorgular, araştırır.

-Deneyimini internette paylaşır, yorum yapar, şikayet eder.

-Yüzyüze iletişim yerine e-posta ve SMS’i tercih eder ama fikrine değer verilsin ister, iletişimi karşılıklı ve açık tut.

-Y kuşağına dokunmak istiyorsan samimi ol, özgürlük içeren, net, dürüst ve şeffaf mesajlar vermeye dikkat et.

Herhalde söylemeye gerek yok. Y neslini anlayamayan ve satın alma davranışlarını iyi analiz edemeyen şirketler için Z kuşağına ulaşmak bir hayalden ibaret.

Peki ya Z kuşağı… 2000 yılı ve sonrasında doğanlar Z kuşağı olarak kabul ediliyor.  Z kuşağı şimdilik en fazla 16 yaşında ama satın alma kararlarındaki etkilerini küçümsememek (İnanmıyorsanız 7 yaşını geçmiş bir kız çocuğuna fikrini sormadan bir şey almayı deneyin)  ve bugünden analiz etmek gerekiyor.

Z kuşağı ileri teknoloji çocukları. Türkiye nüfusunun yüzde 17’sini oluşturuyorlar. Dünya genelinde 105 milyon Z kuşağı var.

-Z kuşağı online satın almayı tercih ediyor. Bu tercih e-ticaretin altını bir kez daha önemle çizmemizi gerektiriyor.

-Mobil cihazlarıyla tüm kampanya ve indirimleri takip edebiliyor, fiyat karşılaştırması yapıyor.

-7-24 online olmak, online yaşamak istiyor.

-İnteraktif ve katılımcı olmayı tercih ediyor, çok uzun süre odaklanamıyor ve bir şey yaparken eğlenmek istiyor.

-Paylaşmayı seviyor. Özellikle de video paylaşmayı dolayısıyla paylaşacakları videolarla onlarla iletişim kurmanız önemli.

Gelecekte markaları korumanın ve geliştirmenin yolu, geleceği yönlendirecek kuşakları anlamaktan geçiyor ve eldeki tüm veriler bize ortak bir şey söylüyor. Y ve Z kuşaklarına reklam yapmayın, onlarla birlikte bir şey yapın…